Maroc - prea mult marketing dauneaza grav sanatatii!

Asaaaa.....vreme urata afara, timp berechet de tolanit in varful patului, paharul de Merlot la indemana...sa ii dam drumul zic!

Am plecat spre Maroc ca spre pomul laudat. Era una din tarile care mi-a incitat imaginatia in cel mai inalt grad. La asta a contribuit si serialul Clona de acum cativa ani, insa motivul pt care vroiam sa il vad erau toate referirile din diverse carti, reviste, povestiri ale cunoscutilor, basme, filme, etc.
Nu vreau sa fiu excesiv de carcotasa, insa nu am sa pot abtine. Pozele de mai jos reflecta o tara interesanta, cu peisaje frumoase si multe motive de albume foto demne de invidiat. Cred ca de asta Maroc-ul pare asa imbietor: datorita faptului ca e fotogenic! Partea proasta pentru el e ca am ajuns sa il vizitez dupa ce am vazut Siria si Tunisia....si chiar nu suporta comparatie!
Pentru cineva care ia prima oara contact cu lumea araba e un punct de pornire foarte bun. Eu pot sa il consider doar ok. Un calificativ mai inalt nu va primi, cel putin pt frumusetile patriei :)

Se contureaza ca o tara plata, in care cladirile rareori depasesc 2 etaje. Asta nu e neaparat ceva tragic. Culoarea maro este deja obligatie de stat, cel putin in Marrakech nimeni nu are voie sa isi coloreze peretii in alta nuanta.

Ca infrastructura este minunata insa: sosele bestiale pe care ti-e drag sa conduci. Sincera sa fiu ti-e imposibil sa nu calci pedala pana in podea la cat de bine sunt facute. Ajungi insa la punctul b...vantul. Nu am fost inca intr-un loc unde sa bata vantul atat de tare. Conduceam dinspre Rabat inspre Tanger, peste un pod imens si eram cu volanul bracat maxim dreapta ca sa nu fiu zburata de pe sosea. Indiferent ce conduci, se simte un vant de te ia pe sus.
Tot pe sosele ai un peisaj care te imbie sa conduci, sa conduci si sa conduci. Nimic plictisitor...totul valurit pe diverse nuante, bolovani mari, palmerii. In timp ce ma abtineam din rasputeri sa nu ma comport ca la raliuri imi veneau in minte versurile de la Metallica "Here i aaaaam....on the road again".

E o tara foarte dezvoltata, cu un sector IT (pt cine e interesat, la mine comes with the job) foarte bine pus la punct, cu un sistem de invatamant preluat de la francezi si rafinat la modul la care studentii prefera sa vina in Balcani ca sa fie siguri ca intra la facultate.
Am observat si aici aceeasi tendinta din Tunisia...cum cobori in sud, cum intalnesti din ce in ce mai multa saracie. Makes sense daca te gandesti ca esti pe drumul spre Sahara, unde orice activitate intelectuala sau profitabila ( cu exceptia panourilor solare) dispare treptat.

Logistica si chestiile utile:
- mancarea...naspa! Ador bucataria libaneza, siriana, tunisiana. Mancarea marocana se reduce la tajine, care pot fi de vreo 5 feluri, friptura de oaie, un cous cous sec si niste carnati odiosi numiti merghez. Nici o asemanare cu mancarea suculenta din Tunisia sau minunile siriene si libaneze. Ii salveaza insa dulciurile. Dupa cum am mai declarat "pot renunta la orice, nu si la dulciuri". Am trait pe baza de glicemie elevata timp de 10 zile...and i'm proud of it!

- argintul - mai scump ca la Damasc! 1 gram - 14/16 DH. Ca si etalon 1E=11DH. Nu zic ca nu au modele misto, doar ca nu e risipa si opulenta de pietre semipretioase incastrate in cele mai felurite exemplare de bijuterii. Binenteles ca fiind tara araba o sa gasesti si seturi de cate 5kg din Aur...insa repet...nu ma pasioneaza. Eu am cotizat, once again, la maestrii argintari.

- pielaria - e aiurea sa ajungi in Maroc si sa nu iti iei o geanta, o geaca, un portofel, un ghiozdan. Eu insa mi-am cumparat un ghiozdan din Tunisia, in 1998...care este perfect functional si acum, asa ca mi-am luat doar un postman crossover la minunatul pret de 350DH, aprox 32E. Poti veni cu modelul tau de geaca Zara, Mango, Belstaff si ti-l fac identic pe ce culoare vrea muschiuletu' tau...

- lumea...pestrita insa la locul lor. Nu merg 5km dupa tine doar ca sa te faca sa cumperi ceva. Nu trag de tine sa intri in dugheana lor. Nu se tocmesc pana simti nevoia sa ii pocnesti in dinti. Se simte o relaxare care vine fix din faptul ca sunt constienti ca au un flux de turisti enorm care le asigura veniturile necesare.

Overall, Maroc-ul e interesant pt business, pt un weekend, insa daca aveti alternative go with those!


Intrarea in Oudaya!Fantana maura!
Detaliu de pe fantana maura!

Poarta spre Cafe Maure in Oudaya!



Delicatese si ceai marocan cu menta la Cafe Maure!

Contrast! Oudaya!








O betie de arome!




Culori aprinse...tot in Oudaya!

Mda...sa zicem! Eu nu am batut la usa :))))

Iesirea din Medina din Rabat!

Piata Djema El Fnaa! Marrakech!

Asa arata interiorul din Cafe Argana...asta inainte sa nu mai ramana nimic din ea dupa atentatul terorist de saptamana trecuta! Asa ca da...am 9 vieti!



Cafe Argana!







Maroc-hinarie!

Pentru de dimineata :))))...vreo 3feliute de inele si un platouash de cercei!




In Palatul Bahia din Marrakech!











Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca! Nici vorba de Rick's Caffe pe undeva! Exista insa...fabrica Zara, Mango, H&M!












Portile Chellah-ului! Rabat!






Volubilis! Ruine romane!









Fascinatia mea pt ochii verzi...

Poarta Bab Mansour - Meknes!

Piata mare - Meknes!

Comments

  1. eu as inclina mai mult pe partea de natura, dunele de acolo sunt mai fotogenice ca in alte parti turistice :)
    silvia

    ReplyDelete
  2. Foarte frumoasă călătoria şi imaginile sunt superbe.Salutări :)!

    ReplyDelete
  3. hai mai Doamna, nu da in meseria mea, culorile sunt minunate, atmosfera ok, poate doar nu ti-a priit tie :). coloanele cu nori sunt foarte frumoase.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

De ce nu am sa renunt la Pilates...ever!

Rezumate si idei principale - 3 - Ralph Bruksos - Schimbarea ca oportunitate

Rezumat si idei principale - 2 - Carol Dweck - Mindset