NLP pentru incepatori sau "The Secret" in varianta stiintifica

Weekendul care tocmai a trecut mi l-am petrecut la unul din cele mai bune si utile cursuri pe care le-am facut vreodata. Cand ma gandesc ca prima data cand am auzit de NLP am ramas cu o parere proasta despre concept constientizez si mai acut informatiile primite acum - "harta nu este teritoriul" si "credintele limitative iti impiedica dezvoltarea mai mult ca orice alt obstacol".

Primul meu contact cu NLP-ul seamana cu primul meu contact cu Pilates-ul: o dezamagire. Intre timp insa Pilates-ul a devenit my favourite poison, asa ca iata ca totul tine de timing (cat de pregatit esti sa primesti o anumita informatie) si de persoana (cel care iti livreaza mesajul).

NLP-ul reuseste sa faca ceea ce o multime de carti "ezoterice" nu au reusit: sa explice stiintific cu dovezi din psihologie, metode terapeutice, neurologie si alte stiinte naturaliste cum anume ne putem modifica gandurile, comportamentele si cum anume ne crestem calitatea "vibratiei" (perceptiei, nivelului de intelegere) prin toate aceste metode.

Nu vreau sa fac vreun rezumat al experientei mele, ci chiar sa va las cu un rezumat al notitelor mele din timpul cursului. Mi se pare mult mai relevant de data asta sa prezint informatie bruta si nu filtrata de catre mine, asa without much further ado...


è Omul actioneaza doar cand resimte un dezechilibru de orice natura.
è Harta nu inseamna teritoriul, la fel cum meniul nu inseamna mancarea.  Explicat, modul in care percepem noi realitatea nu are neaparat legatura cu ceea ce se petrece in mod real ci cu cum interpretam ce se petrece pe baza credintelor, valorilor si senzatiilor noastre
è Modelarea excelentei – presupune sa afli/stii unde si la ce anume te pricepi si cum transferi acel skill in alta zona.

è NLP-ul investigheaza care e diferenta ce face diferenta atunci cand anumiti oameni obtin rezultate remarcabile intr-un anumit domeniu.

è NLP = studiul structurii experientei subiective ; = the structure of magic ; = set de atitudini+tehnologii ce lasa in spate o urma de tehnici
è Secretul  pentru o viata fericita e sa ne uitam la viitor cu curiozitate, nu cu frica!
è Capacitatea de a ma uita la cum fac ceea ce fac ma poate ajuta sa creez o versiune mai buna a mea.

è Ca sa poti sustine o relatie (de orice natura) cu orice om ai nevoie de 3 elemente:
·         Sa stii sa fii tu
·         Sa stii sa te pui in pielea lui
·         Sa te poti departa (mental) si de el si de tine si de modul in care vedeti amandoi lucrurile ca sa poti observa situatia reala

è Un lucru ce iti sporeste sansele de modelare a excelentei si de identificare a situatiilor care nu sunt foarte clare este sa fii atent la ce te uiti tu! Cate lucruri percepi in mod real? Unde e indreptata perceptia ta senzoriala? Ce auzi, simti, vezi cu adevarat?

è Increderea e o stare, o comunicare a corpului care iti spune ca comportamentul celui din fata ta e predictibil si nu vei avea surprize neplacute cu el.
è Cel mai puternic resort uman e nevoia de familiaritate (Virginia Satir).

è Avem ceea ce se numesc  mirror neurons. Oamenii oglindesc comportamentele celor cu care intra in contact. Oglindirea iti arata ca intern cam avem aceeasi stare.
è Cand suntem disponibili pentru ceilalti oglindim in mod automat.

è Starea Prezenta se refera de fapt la Starea de Sistem (omul reprezentat ca un sistem format din 3 elemente de stare: emotionala, cognitiva (gandire) si comportamentala).

è Unele cuvinte sunt abstracte, altele sunt reprezentationale. Cele reprezentationale sunt mai bogate si zugravesc tablouri mai vii.
è Cand folosesti cuvinte abstracte ca sa descrii niste experiente pe care cei din jurul tau nu le-au avut produci mult plictis si dezinteres (ca in prezentarile corporate) pentru ca oamenii isi folosesc creierul in stare de “CPU overload” ca sa incerce sa isi si reprezinte in minte o experienta non-existenta, sa isi creeze imaginea à consuma mult oxigen à casca à se plictisesc

è Un comportament nu se schimba decat daca se schimba procesul intern care il declanseaza.
è Intrebarea cea mai importanta pe care e necesar sa ti-o pui cand incerci sa obtii un rezultat este “sunt in starea necesara sa produc acel rezultat pe care il vreau?”, iar daca nu sunt,  cum anume pot sa o accesez?

è Daca vrei sa inveti ceva nou, suspenda ceea ce stii deja si stai intr-o stare de curiozitate!

è Cand obtinem lucruri care nu ne plac, comportamentul pe care il aplicam de fapt este perfect pentru ca produce de fiecare data acelasi rezultat. Consecintele sunt cele care ne deranjeaza de fapt. (adica suntem foarte buni in a face acele lucruri care ne aduc rezultate care nu ne plac).

è Cand imi schimb starea (starea de sistem), imi schimb perceptia si automat imi schimb comportamentul. Persoanele din jurul meu, facand mirroring, raspund si ele la noul meu comportament.

è Ceea ce trebuie sa folosim nu sunt afirmatiile pozitive, ci “empowering statements”. Ele insa trebuiesc facute dupa ce ti-ai pus si corpul intr-o stare potrivita (de exemplu cand stai aplecat cu capul in jos si spui "sunt fericit" nu vei avea aceeasi putere de vizualizare, manifestare si simtire ca atunci cand stai drept cu capul in sus si spui "sunt fericit"). Corpul are o inteligenta a lui care e dincolo de ceea ce suntem noi constienti. Trebuie doar re-descoperita si utilizata in mod constructiv. 

è Limbajul e un by-product al corpului. El doar descrie procesesele din capul tau si este mult mai sarac decat senzatiile si trairile pe care le exprima. De aceea limbajul nu poate exprima in totalitate o stare sau un proces, insa pe acesta din urma il poti identifica daca esti atent la semnalele emise de corpul tau (sau al interlocutorului).
 Comunicare nu e in ceea ce zic eu ci in semnificatia din capul interlocutorului. Ideea in comunicare e sa treci din capul tau la persoana din fata ta si sa intelegi ce inseamna pentru ea ceea ce spune.

è Uneori partea din cineva care zice “nu” e vocea altcuiva! (de ex in sales cand te vezi cu un reprezentant caruia ii e teama sa iti semneze contractul pt ca mai sunt alti 4 stakeholderi pe langa el ; sau in relatii cand citesti/auzi “daca nu simti/faci cutare lucru inseamna ca nu il/o iubesti cu adevarat” si iti ramane in cap si te saboteaza, sau cand citesti ceva aiurea in horoscop chiar daca nu crezi in asa ceva si stai toata ziua cu teama ca se va intampla ceva urat)

è E util sa fii atent la starea ta ca sa iti dai seama ce se intampla cu cel din fata ta. Facand mirroring, starea ta e si starea lui (sau viceversa). Cand faci mirroring primesti indicii despre starea cuiva mai mult decat prin simpla observatie a indiciilor pentru ca resimti si tu starea lui!

è Oamenii au control si pot influenta 3 aspecte in viata lor:
·         Limbajul
·         Comportament/stare
·         Setul de submodalitati ce modifica starea/perceptia (adica ce pot face ca sa inteleg altfel o situatie)

è Cu NLP poti sa iti gestionezi conflictele interne si poti invata sa accesezi stari diferite pentru situatii diferite.

    Daca ce am insirat eu mai sus vi s-a parut interesant, atunci poate ca ar fi bine sa intrati pe www.mindmaster.ro si sa va inscrieti la modulul Start din cursul de NLP. Catalin Zaharia este un trainer extraordinar care are marea calitate de a transmite si stare nu doar informatie, totul intr-un mod placut de storytelling din care iti vei aminti cu precizie cand si unde a aparut informatia respectiva in fata ta si in capul tau.

Comments

Popular posts from this blog

De ce nu am sa renunt la Pilates...ever!

Rezumate si idei principale - 3 - Ralph Bruksos - Schimbarea ca oportunitate

Rezumat si idei principale - 2 - Carol Dweck - Mindset