Rezumate si idei principale - 3 - Ralph Bruksos - Schimbarea ca oportunitate

Un weekend ca cel care a trecut este o oportunitate foarte buna sa faci curat. Prin carti, prin idei. Nu degeaba exista vorba "A cluttered house stands for a cluttered mind".
In consecinta eu am strans un raft intreg de carti care nu mai imi sunt de folos, l-am pus frumos in pungi si ma indrept catre Antic ExLibris sa li-l fac cadou. 

Printre cele care au ramas se numara si Ralph Bruksos cu "Schimbarea ca oportunitate" (in sfarsit un titlu inspirat tradus :)) Bruksos este un specialist in change management ce lucreaza atat cu indivizi cat si cu organizatii in implementarea schimbarilor necesare pentru dezvoltare si progres.



Cartea este bine documentata atat din experienta personala a autorului cat si a celor cu care a lucrat, iar fiecare capitol este organizat in etapele prin care trece oricine atunci cand initiaza o schimbare in viata sa.
Bruksos a evidentiat 8 etape insa nu numarul lor este relevant ci modul de abordare al fiecareia.
Am sa le enumar si eu mai jos iar ideile care mi s-au parut utile vor fi trecute le finalul postului.

1.       Hipotermia - sau perioada de "merge si asa" (perioada la care noi, romanii, excelam :)) Este perioada in care simtim ca ceva nu functioneaza foarte bine, nu ne aduce satisfactie, dar "supravietuim". Nu traim cu bucurie, cu implinire ci doar supravietuim.  

2.       Disconfortul – Perioada in care te animi sa faci primul pas spre schimbare, care de obicei e si cel mai greu. Nu stii in ce directie sa il faci dar simti ca o sa te sufoci daca vei continua sa manifesti aceleasi obiceiuri, sa te comporti in acelasi fel, sa repeti aceleasi tipare, sa fugi de ceea ce stii si simti ca ti-ar fi bine sa faci. Este perioada in care incepi sa regreti trecutul si toate alegerile pe care le-ai facut pana acum. Bruksos (si multi alti specialisti, psihologi si cercetatori) explica foarte clar ca fiecare alegere este cea mai buna la momentul potrivit, doar ca fiecare evoluam iar alegerile din anumite momente nu ne mai reprezinta in alte momente (ex: cum iti petreceai timpul la 20 de ani si cum ti-l petreci la 30, cu ce gen de persoana iti placea sa ai o relatie la 20 si cu gen de persoana te vezi la 30 etc).

3.       Analiza – De cele mai multe ori ne dorim sa avem dreptate si facem acele alegeri care ne confirma ideile, lucru care, pe langa limitativ complet este si gresit. Schimbarea implica necunoscut pe care trebuie sa ti-l asumi. Daca incerci sa explici necunoscutul pe baza a ceea ce stii deja te condamni la aceleasi tipare nocive repetitive. Ca sa inveti ceva nou trebuie sa iti asumi faptul ca o perioada vei intelege mai putin decat intelegeai inainte. Creierul curata niste cai neuronale batatorite ca sa construiasca unele noi ce iti vor fi de folos in noile tale provocari si in noul mod in care alegi sa privesti viata si sa actionezi. But be patient!

4.       Explorarea – Nu o sa iti dai seama care este raspunsul corect pentru tine imediat. Exploreaza cu diverse experiente, cu diverse idei, aplica-le. Fii atent la feedback-ul din jurul tau si din interiorul tau.

5.       Experimentarea – Ai rabdare, asuma-ti sacrificiile si accepta ca vei iesi din zona de confort. Cel mai mare “challenge” aici este procrastinarea: o sa incep sa fac asta de maine, de luni, de luna viitoare!

6.       Decizia – E momentul in care accepti sa traiesti cu adevarat schimbarea pe care ti-ai propus-o. Momentul din care incepi sa accepti toate perioadele de frica, de dubiu, de esec temporar pentru ca stii ca ai puterea sa produci schimbarile pe care le vrei.

7.       Angajamentul – Etapa in care realizezi ca un comportament nou, un obicei nou, o modalitate noua de gandire nu va deveni o realitate de zi cu zi decat daca iti gasesti noi motive pentru a o implementa. La inceput totul e un joc, iar motivatia si entuziasmul sunt la cote maxime. Pe parcurs insa te intalnesti cu esecuri mai mici sau mai mari, ai zile proaste, racesti, primesti vesti proaste, vezi oameni cu comportamentul tau vechi carora parca le e foarte bine….si te intrebi daca oare are sens sa continui?! Ei bine, in momentele astea trebuie sa iti gasesti motive, alte motive si noi motive pentru care sa mergi inainte. Ca in nimic bun de pe pamantul asta, o singura alegere la un singur moment dat nu e suficienta. Alegerea trebuie repetata, intarita, refacuta, re-inteleasa, redefinita ca sa poata dura. (Ca o paralela cu o discutie de acum cateva zile  – incepi o relatie cu cineva pentru niste motive, insa ramaneti impreuna din cu totul alte motive, pentru ca situatiile se schimba, descoperi noi lucruri la ea/el si alegerile de azi le faci pentru niste motive care ieri poate nu existau sau nu le constientizai pentru ca tu erai alt om cu un nivel de intelegere diferit)

8.       Reciclarea – Schimbarea e un proces continuu, dar ca sa poata functiona in avantajul nostru trebuie sa fim constienti de necesitatea lui, si de el insusi atunci cand se petrece. Atitudinea pe care o avem in decursul lui si in decursul vietii in general este intotdeauna o alegere.

Cam atat cu descrierea generala a capitolelor, asa ca ma mut la enumerarea ideilor care mi s-au parut utile.
  1. Intodeauna cand facem ceva pentru mult timp, tinem sa ne justificam metodele si alegerile.
  2. Ne simtim mai in largul nostru cu niste certitudini gresite decat cu niste incertitudini.
  3. Ne opunem schimbarii fiindca ne e greu sa acceptam ca lucrurile pe care le-am facut in trecut nu mai functioneaza. Asta nu inseamna ca ele sunt gresite ci ca circumstantele s-au schimbat.
  4. Disconfortul face parte din pretul succesului. De fiecare data cand vom invata o aptitudine noua vom trai o perioada frustranta si dificila.
  5. Trebuie sa accepti procesul de invatare si faptul ca vei parea stangaci pana vei dobandi noua competenta.
  6. Grijile sunt un mod de a tine pe loc schimbarile spre care ne indreptam in mod natural.
  7. Preferam sa avem dreptate decat sa fim fericiti sau sa avem succes.
  8. Cand dai vina pe altii renunti la sansa ta de a te schimba.
  9. De cele mai multe ori avem nevoie de timp si intelegere pentru a invata lectia pe care persoanele dificile ne-o arata.
  10. Atunci cand suntem ingrijorati proiectam in minte ceea ce nu dorim sa se intample.
  11. Daca ne intelegem succesele ne sporim sansele de a le repeta.
  12. Scopurile bine formulate vizeaza rezultate nu activitati.
  13. Mentinerea interesului pentru obiectivele propuse este un obiectiv in sine. Uneori ai nevoie de 2, 3 sau mai multe incercari pentru a realiza ceva de valoare.
  14. Atata timp cat vei ramane concentrat vei avea succes pana la urma. S-ar putea sa dureze mai mult, atata tot.
  15. Intreaba-te permanent "Ceea ce sunt pe cale sa fac ma ajuta sa imi ating obiectivele setate?"
  16. Cand reusesti sa iti respecti angajamentele, trecand peste preferintele de moment, in acel moment reusesti sa actionezi cu adevarat, nu sa ramai la o colectie de idei, vise si dorinte.
  17. Chiar daca esuezi in anumite privinte, viata ta este imbogatita cu faptul ca ai incercat.
  18. Actiunile noastre vor fi mereu in concordanta cu imaginea noastra despre noi insine. Daca aceasta imagine nu include succesul, orice victorie va fi de scurta durata.
  19. E necesar sa eliminam din gandire tiparul ce justifica esecul.
  20. Odata ce intelegem in ce fel ziua de azi e in concordanta cu ce vrem sa fim, sa facem anul viitor, deciziile si actiunile noastre ne conduc catre finalul dorit.
  21. Este necesar sa ne innoim permanent decizia de a ne infrunta temerile. Daca nu continuam sa infruntam motivele pentru care simtim neliniste, disconfort si stres este foarte posibil ca acestea sa revina.
  22. Cand suntem pe cale sa ne schimbam trebuie sa acceptam si posibilitatea esecului. Esecul este o experienta ca oricare alta, nimic mai mult.
  23. Exercitiile fizice si antrenamentele te scapa de multe tensiuni in mod constructiv si sanatos.
  24. Modul in care ceilalti percep lucrurile se bazeaza pe experientele si nevoile lor.
  25. Atunci cand demaram o schimbare empatizam de fiecare data cand intelegem cum schimbarea ii afecteaza pe cei din jurul nostru.
  26. Cand ne irosim energia pe lucruri ce nu pot fi schimbate, luptam impotriva inevitabilului, ne furam energia pe care am putea sa o folosim in alte domenii ale vietii.

In caz ca vreti sa o cumparati in original::





Comments

Popular posts from this blog

De ce nu am sa renunt la Pilates...ever!

Rezumat si idei principale - 2 - Carol Dweck - Mindset